Novosti

zakon austrija malaOd 1. siječnja 2017. se u Austriji primjenjuje austrijska minimalna plaća kao i EU Direktiva o izaslanju radnika za prekogranični promet te se navedena informacija daje na znanje poduzetnicima i vozačima. Isključen je jedino tranzitni prijevoz.

 

zakon austrija

Izaslanje za bilateralni transport i kabotažu
Prije rada u Austriji radnici koji pružaju usluge prekograničnog transporta i kabotaže u Austriji dužni su putem platforme Saveznog ministarstva za rad, potrošače i socijalna pitanja. Vozač treba imati osiguran dokaz o prijavi odmah po ulasku na teritorij Austrije.

Mogućnosti slanja obavijesti
U principu, poslodavac je dužan prijaviti svako pojedinačno izaslanje u Austriju. Entsendemeldung ili prijava na dulje razdoblje je, prema GVN-u, moguća samo u iznimnim slučajevima. Kako bi olakšala postupak obavještavanja, Ministarstvo pruža mogućnost slanja okvirne ili zbirne prijave.
Ako prijevoznička tvrtka redovito posluje u Austriji za primatelja prekograničnih usluga, poslodavac ima mogućnost izdavanja svojevrsne okvirne obavijesti. To je moguće za razdoblje do tri mjeseca i odnosi se na sve korisnike usluga/poslodavce koji planiraju koristiti uslugu prijevoznika. Daljnje izaslanje vozača u navedenom razdoblju ne treba se posebno prijavljivati.

Skupne/zbirne prijave za više klijenata/korisnika
Ako se prekogranično zapošljavanje zaposlenika (u ovom slučaju vozača) zaključeno s više ugovornih subjekata (korisnika usluge) odnosi na slične ugovore, odnosno opis posla, tada svi poslodavci (korisnici usluge) mogu biti navedeni u obavijesti o izaslanju. Preduvjet za navedeno je da se ugovori za predmetne usluge obavljaju na geografskom području manjeg opsega (lokalno) te u kraćem vremenskom rasporedu. To se, primjerice, odnosi na situaciju kad vozilo (kamion) opskrbljuje nekoliko korisnika/klijenata na trasi.

Primjena regulative o minimalnoj plaći za strane državljane
Od početka godine na strane vozače se također primjenjuje austrijska regulativa o minimalnoj plaći i za prekogranični transport i za kabotažu. U slučajevima takvog prijevoza, tzv. osnovna plaća mora, u principu, biti usuglašena s važećim austrijskim kolektivnim ugovorima i klasifikacijskim kriterijima.
Na platformi gore spomenutog saveznog ministarstva može se pronaći iznos dogovorene minimalne plaće u cestovnom prijevozu, ovisno o radnom iskustvu i detaljnom opisu posla koji vozač obavlja: http://www.entsendeplattform.at/kv/Z04/gueterbefoerderungsgewerbe-arb/gueterbefoerderungsgewerbe-kurzuebersicht/4207382?language=de

U vozilu
Vozači moraju tijekom boravka u Austriji, odnosno prekograničnog pružanja usluge transporta/kabotaže imati u vozilu sve važnije dokumente na njemčkom jeziku, kao što su pisani ugovor o zaposlenju, servisni dokumenti, evidenciju radnih sati, dokaz o isplati plaće/platnu listu. Hoće li i na koji način će se vršiti službena kontrola/nadzor prema GVN-u još nije poznato.

Koje prijave/notifikacije se moraju uputiti prije pružanja prekograničnih usluga u Austriji?
Obavijest o izaslanju radnika

Tvrtke osnovane/sa sjedištem u EU, EEA ili Švicarskoj moraju:
- dostaviti potvrdu o izaslanju radnika prije početka obavljanja usluge transporta /kabotaže tzv. Centralnom koordinacijskom tijelu za kontrolu ilegalnog rada putem ZKO 3 formulara o izaslanju ili ZKO 4 formulara o najmu
Tvrtke sa sjedištem na trećim tržištima mogu slati izaslane radnike isključivo pod uvjetom da imaju radnu dozvolu. Posebni uvjeti zapošljavanja primjenjuju se i na radnike iz Hrvatske.
Detalji notifikacije/obavještavanja koji moraju biti dostavljeni nadležnoj instanci:

Informacije o zaposleniku
Naziv tvrtke, adresu, VAT broj
Imena i adrese osoba ovlaštenih za zastupanje poslodavca
Ime i adresu osobe koju je poslodavac imenovao kontakt osobom
Naziv i adresu ugovornog partnera u Austriji
Imena, adrese, datume rođenja, brojeve socijalnog osiguranja, nadležne fondove socijalnog osiguranja, nacionalnost izaslanih/ustupljenih zaposlenika
Početak poslovne obveze sa poslodavcem/rad za poslodavca
Razdoblje izaslanja kao cjelina, jednako kao i predviđeno vrijeme trajanja zaposlenja individualnih zaposlenika u Austriji
Trajanje dogovorenog radnog vremena izaslanog/zastupljenog radnika
Mjesta zaposlenja/obavljanja posla u Austriji
Mjesto (naziv i adresa) gdje se drže dokumenti (napomena: posebni propisi primjenjuju se na mobilne zaposlenike u sektoru transporta)
- ili kod kontakt osobe izvan mjesta zaposlenja
- ili kod povjerenika, odvjetnika ili notara
- u podružnici u Austriji
- austrijskoj tvrtki kćeri ili podružnici matične tvrtke
Vrsta aktivnosti/rada koji će obavljati izaslani radnik
Radna dozvola u zemlji izaslanja: izdavatelj, poslovni broj, datum izdavanja, vrijeme trajanja...
Dozvola boravka u zemlji: izdavatelj, datum izdavanja, vrijeme trajanja...
Detalji razmjene izaslane radne snage...

Izvor: www.mppi.hr

tachospeed izvjesce
Besplatno preuzmi demo verziju Tachospeeda! Preuzmi !

PLAN C

Obrt za savjetovanje i usluge

Vl. Nino Cipriš, dipl. ing. prometa
Zetkan 6, 10342 Dubrava
 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nino Cipriš
+385 98 717 828
+385 1 2725 158
Andreja Cipriš
+385 98 809 135